Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tartós (végleges) szőrtelenítésről általában

Tartós vagy végleges szőrtelenítés?

A nemzetközi klinikai adatok szerint a növekedési fázisban kezelt és elpusztult szőrtüszők már nem regenerálódnak. Az egyszer elpusztított szőrtüszőből már nem nő sötét, pigmentált szőr. Ugyanakkor, a szervezetünkben lévő őssejtek egy bizonyos idő elteltével újra elkezdhetnek szőröket termelni (ez a szervezet megújuló képessége). Egy tartós szőrtelenítés kúrasorozat kb. 5-7 évig biztosítja az elért eredményt. Ezt követően a kezelt területen a visszanövési százalék kb.10%, amely szőrszálak már jóval kevesebb számú kezelés hatására tűnnek el újra.

Hogyan működik a hagyományos IPL szőrtelenítés, villanófényes kezelés?

Az IPL (Intense Pulse Light) szőrtelenítés technológiája nagy energia sűrűségű, lökésekben - villanásokban - leadott, nem összefüggő fényű besugárzást jelent. A széles spektrumú (410-1400 nm) fénnyel működő IPL szőrtelenítés technológiája lehetővé teszi a bőr mélyebb területeire ható besugárzásokat is. Nemcsak szőrtelenítésre alkalmas, hanem más gyógyászati és esztétikai beavatkozások esetén is tartós eredményt nyújt. Az IPL eljárás a szelektív fototermolízis néven ismert. A tartós szőrtelenítés (végleges szőrtelenítés) során kibocsátott fényenergiát a szőrszál pigmentje (melaninja) nyeli el, ami aztán hővé alakul át. A hőenergia ezt követően a szőrszálon keresztül eljut a szőrtüszőbe és roncsolja növekedési mechanizmusért felelős mátrix sejtet, célja a szőrtüsző elpusztítása.

Miért nem hatékony a hagyományos IPL kezelés sötét bőr és világos szőr esetén?

A hagyományos IPL kezelés hatékonysági problémái leginkább a sötétebb bőrtípus és a világos színű szőrszálak kezelésénél jelentkeznek. Sötétebb bőrnél az optikai energia jelentős része a bőr felső rétegében, az ott jelenlévő pigmentekben nyelődik el. Ez felhevíti a bőrt, de egyúttal csökken a mélyebben elhelyezkedő különböző kromofórokhoz (szőrtüsző) eljutó energia. A hatásosság szempontjából azonban nélkülözhetetlen a kromofórok megfelelő hőmérsékletre (60-65 C) történő hevítése, amely többlet energia-bevitelt tesz szükségessé, így a bőr könnyen megéghet. A világos színű szőrszálak kezelésénél pedig túl kevés a szőrzet melanin tartalma és nem tud elegendő mennyiségű energia elnyelődni a szükséges koagulációs hőmérséklet létrejöttéhez, a kezelések nem lesznek hatékonyak.

A test mely területein lehet a készüléket használni?

A test valamennyi területén, kis és nagy kiterjedésű részeken egyaránt. Rendszerint az alábbi területeken használják: hónalj, bikinivonal, bajusz, áll, kar, láb stb. A teljes kezelés előtt egy kis kiterjedésű testfelületen lehetőséget biztosítunk ingyenes próbára is.

Ki a kezelés ideális alanya?

A készülék szinte minden ember testén használható. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ősz és teljesen szőke szőrzet kivételével valamennyi esetben pozitív eredmények érhetők el.

Vannak-e a kezelésnek mellékhatásai?

A kezelésnek általában nincs mellékhatása, ritkán előfordulhat átmeneti jelleggel bőrpír, bőrviszketés, amely a kezelést követően gyorsan el is múlik. További mellékhatás lehet, hogy a bőr pigmentációja átmenetileg erősödhet vagy halványabbá válhat, amely valamennyi esetben néhány héten belül elmúlik. (További részletes írásos információt a kezelés megkezdése előtt.)

Hány kezelésre van szükség a szőreltávolításra?

Tartós eredmény elérése érdekében a kezeléseket több alkalommal kell elvégezni 4-6-8 hetes időközönként. Gyakorlati tapasztalataink alapján általában 5-6 kezelésre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Ugyanakkor az ismétlés gyakorisága nagyban függ az egyéni adottságoktól, a kezelendő testfelülettől (a szőrzet elhelyezkedése, sűrűsége stb.)

Mennyi idõt vesz igénybe egy kezelés?

A kezelések gyorsan, előzetes időpont egyeztetés alapján zajlanak. Az elsõ alkalom a nélkülözhetetlen felvilágosítás és a szükséges adminisztrációs feladatok elvégzése miatt mindig hosszabb időt vesz igénybe. A további kezelések néhány perctõl 1 óráig terjednek. Ez az érték erõteljesen függ a kezelendõ testfelülettõl, a kezelés számától, a szõrzet vastagságától, valamint a páciens bõrtípusától.

Biztonságos a kezelés?

Mivel a fény minden irányban terjedhet, ezért a páciensnek és a kezelést végző személynek is feltétlenül védőszemüveget kell viselnie. Másrészt, a hőenergiát készülékünk a legfejlettebb hűtőrendszerrel semlegesíti, amely a bőrfelületet is hűti. A kezelésnek általában nincsenek mellékhatásai, vagy ha vannak is ritkák és átmenetiek.

Mennyire kellemetlen a kezelés?

Általánosságban elmondható, hogy a páciensek nagy többsége egyáltalán nem nevezi kellemetlennek a kezelést - természetesen mindenkinek más és más a kellemetlenségi, vagy fájdalom küszöbe, de a kisebbség is csak enyhe hőérzetről számol be ( mindenki sokkal kevésbé kellemetlennek véleményezi, mint pl. a gyantázást).

Mik a teendők a kezelések előtt?

 • Ne gyantázzon 21 nappal a kezelést megelőzően, hogy a szőrtüsző és a szőrszál kapcsolata ne sérüljön.
 • Ne használjon barnító krémet, kerülje a szolárium használatát és a napozást minimum 2 hétig.
 • A kezelendő területen ne történjen mélyhámlasztás és szőkítés.
 • A kezelés napján ne vigyen bőrére fényvédő krémet, sminket.
 • Szőrtelenítés esetén a kezelendő felületen 1-2 milliméter hosszúságú szőr az ideális. Ez elérhető úgy, hogy ön a kezelés előtt néhány nappal (kb. 2 nappal) otthon leborotválja, és a kezelésre épp ekkorára nő a szőr. Elérhető úgy is, hogy közvetlenül a kezelés előtt 1 milliméteresre borotváljuk a szőrt.

Mik a teendők a kezelések után?

 • Óvja a bőrt UV sugárzástól 1 hétig (napozás, szolárium) további 2 hétig fényvédő krém használata ajánlott! (Napfény hatására hyperpigmentáció alakulhat ki).
 • Ne használjon önbarnító krémet 2 hétig.
 • Ne használjon fehérítő, vagy illatosított krémet, parfümöt 24-48 óráig.
 • Óvakodjon a kezelt terület durva bánásmódjától (dörzsölés, szoros ruházat).
 • Kerülje a kezelt felület erős igénybevételét.
 • Ne alkalmazzon forró fürdőt, gőzfürdőt szaunát 48 órán át.
 • Ne tartózkodjon erősen klórozott vízben (uszoda).
 • Ne alkalmazzon bőrhámlasztást, bőrradírt egy hétig.
 • Ne epiláljon a kezelt területen (gyantával, csipesszel, vegyszerrel) 2 hétig vagy a következő kezelésig! Csak a borotválás a megengedett szőrtelenítési eljárás.
 • Tartsa a kezelt felületet tisztán és szárazon.
 • Hidratálja a testét sok víz ivásával!